Sunday, June 23, 2013

WTH : A Better Version of A Robbery

,
During a robbery in Guangzhou, China, the bank robber shouted to everyone in the bank: "Don't move. The money belongs to the State. Your life belongs to you."

Everyone in the bank laid down quietly. This is called "Mind Changing Concept” Changing the conventional way of thinking.

When a lady lay on the table provocatively, the robber shouted at her: "Please be civilized! This is a robbery and not a rape!"

This is called "Being Professional” Focus only on what you are trained to do!

When the bank robbers returned home, the younger robber (MBA-trained) told the older robber (who has only completed Year 6 in primary school): "Big brother, let's count how much we got."

The older robber rebutted and said: "You are very stupid. There is so much money it will take us a long time to count. Tonight, the TV news will tell us how much we robbed from the bank!"

This is called "Experience.” Nowadays, experience is more important than paper qualifications!

After the robbers had left, the bank manager told the bank supervisor to call the police quickly. But the supervisor said to him: "Wait! Let us take out $10 million from the bank for ourselves and add it to the $70 million that we have previously embezzled from the bank”.

This is called "Swim with the tide.” Converting an unfavorable situation to your advantage!

The supervisor says: "It will be good if there is a robbery every month."

This is called "Killing Boredom.” Personal Happiness is more important than your job.

The next day, the TV news reported that $100 million was taken from the bank. The robbers counted and counted and counted, but they could only count $20 million. The robbers were very angry and complained: "We risked our lives and only took $20 million. The bank manager took $80 million with a snap of his fingers. It looks like it is better to be educated than to be a thief!"

This is called "Knowledge is worth as much as gold!"

The bank manager was smiling and happy because his losses in the share market are now covered by this robbery.

This is called "Seizing the opportunity.” Daring to take risks!

So who are the real robbers here?


c/p
Baca Sampai Habis

Thursday, June 6, 2013

Edisi Khas - Protes Jalanan di Turki; Cerita Di Sebalik Tabir

,

السلام عليكم





Turki..Apa sebenarnya yang berlaku?


Aku mulakan perkongsian ini dengan lafaz Bismillah.

1- Sebaik sahaja isu ini hangat diperkatakan di media, facebook, twitter, laman web, portal berita, orang pertama yang ingin aku bertanya apa sebenarnya yang berlaku di Turki adalah Ustaz Hasrizal Jamil. Namun tidak mendapat sebarang respon. Rupa-rupanya Ustaz kini berada di Mekah, sedang mengerjakan Ibadah Umrah. Semoga Allah permudahkan urusan ustaz. Amin.

2- Siapa rujukan aku seterusnya? Sudah tentunya rakan2 aku yang berada di Turki. Mereka ialah Jejak Uthmaniyyah, Zed Almansyud, Halim Bohari & Nadia Baharuddin. Rujukan seterusnya rakan den yang sering mengeluarkan artikel panas dan kontroversi, Ali Abu.

3- Apa sebab protes ini berlaku? Rakyat Turki terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi? Harga barang naikkah? Sistem pilihanraya yang tidak bebas? Media yang tidak adil? Tak cukup makankah? Atau rakyat Turki ditindas oleh PM Erdogan? Jika itulah sebabnya, maka kita silap. Setelah Parti AKP menguasi Turki 11 tahun yang lepas, pelbagai siri kejayaan yang dibawa oleh Perdana Menterinya, Erdogan. Sebelum AKP menguasi Turki, KDNK pendapatan perkapita hanya $ 3,500 pada tahun 2002 (sebelum AKP menguasqi), ia mencecah $10,000 pada tahun ini. Eksport pula meningkat $114 bilion daripada $36 bilion pada tahun 2002 dan dijangka melebihi $ 500 bilion dalam 2023. 206 empangan baru telah dibina, setiap bandar mempunyai universiti dan jumlah pelancong melawat Turki meningkat dari tahun ke tahun. Di bawah pemerintahan AKP, ekonomi negara telah berkembang dengan sangat pesat. Hutang dengan IMF telah habis dibayar. Kekayaan negara diagihkan dengan saksama kepada rakyat. Nah, sekarang apa punca sebenar protes?

4- Menurut rakan fb den, Ali Abu : "Protes yg bermulo di Gezi Park adolah protes pencinta alam sekitar. Ia bermulo pd 28 Mei 2013. Diorg xnak Gezi Park bertukar menjadi Shopping Mall. Kemudian diorg occupy Gezi Park. Semaso diorg occupy kek tmpt tu, FRU Turki menghalau mrk kluar drpd Gezi Park. Bilo diorg main polis sentri wan tu jaga, geng2 occupy mendapat simpati drpd grup2 lain. Golongan kiri & hardliner sekular masuk campur. Dan mrk membawa isu masing2 yg diorg tak puas hati dgn polisi kjaan. Drpd isu alam sekitar, ia merebak kpd isu campur tgn Turki ke atas Syria, isu alkohol, isu minoriti Kurdis yg tertindas, isu bercium di tmpt awam & lain-lain lagi. Daripado demo protes serta occupy yg mahu mengekalkan keaslian Gezi Park oleh geng2 pencinta alam sekitar ia telah dihijack oleh leader2 yg ado hidden agenda."

5- Apa yang hebatnya Gezi Park (Dataran Taksim) ini? Mari kita mengimbau sejarahnya. Menurut rakan facebook, Zed Almansyud : "Frankly speaking,antara tempat yang menjadi tarikan bagi pelancong Eropah yang ke Turki dan merupakan 'the heart of istanbul'..Terletak di bahagian Eropah Istanbul dan terkenal dengan pusat membeli-belah,Hotel mewah,pub dan disco..Ia juga tekenal dengan panggilan 'The new Paris'.. Pada era pemerintahan Turki Uthmaniyyah,komuniti 'Levantines' (Latin Christians) menjadikan tempat ini sebagai pusat intelektual dan perdagangan..Mereka terus tinggal di kawasan Taksim,sehingga ke hari ini..Namun setelah kejatuhan kerajaan turki uthmaniyyah ,barisan pemuda Turki(young Turks) menjadikan tempat ini sebagai tempat meraikan kejayaan pembentukkan negara Republik Turki hasil contoh pembentukkan negara Republik Perancis..Hari ini,ia menjadi pusat budaya Ataturk(Atatürk Kültür Merkez)..so no wonder la,tempat ni melata dengan maksiat.."

6- Harus diingat, setelah kejatuhan Khilafah Turki Uthmaniyyah, Mustafa Kamal Ataturk telah mengubah wajah Turki 100%, menjadi negara sekular. Beliaulah orang yang bertanggungjawab menukar Masjid Aya Sofia menjadi muzium, membunuh alim ulamak, memberi arahan agar azan ditukar ke bahasa Turki, memusuhi agama Islam. Dunia Islam semua maklum akan perkara ini. Walau sudah lama si lahanat ini mati, masih ada rakyat Turki yang menyanjung beliau. Semasa aku melawat Turki bulan Februari tahun ini, ternyata gambar Ataturk berada di sana sini. Di billboard, di sekolah, di pejabat, di jabatan, pejabat kerajaan bahkan di mana-mana sahaja.

7- Setelah AKP memerintah Turki pada tahun 2002, mereka menyambung dasar sekular Ataturk. Mereka tidak mahu ia diubah secara drastik. Ia sudah sebati dengan rakyat Turki. Mereka fokus yang utama dahulu. Tidak boleh buat semua, jangan tinggal yang lain. Majukan ekonomi, tingkatkan pendapatan rakyat Turki, majukan pengangkutan awam di sana dan pelbagai lagi usaha dilakukan oleh AKP untuk membantu rakyat. Setelah mendapat mandat demi mandat dalam pilihanraya, proses Islamisasi dilakukan sedikit demi sedikit atas nama Human Right dan Demokrasi. Telah lama Turki cuba diwajahkan dengan Tamadun Yunani dan Tamadun Rom. Ataturk tidak mahu rakyat Turki tahu Islam pernah berkembang di sini, mendominasi 2/3 dunia, memiliki seorang pemimpin yang hebat, Sultan Muhammad Al-Fateh. Dendam kesumat beliau kepada kesultanan Uthmaniyyah sangat dahsyat, ia terus diimani oleh pengikutnya sehingga kini. Maka, Erdogan mengubah perkara ini. Beliau mahu rakyat Turki tahu Bangsa Turki pernah menjadi hebat kerana Islam. Maka, dibangunkan Muzium Panorama 1453. Beliau mahu rakyat mencontohi Sultan Muhammad Al-Fateh setelah lama baginda dipinggirkan oleh bangsa Turki sendiri.

8- Semua yang dilakukan oleh Erdogan melalui Parti AKP ini adalah mahu mengetengahkan Idea Noe-Ottoman atau Islamisasi Negara Turki. Menurut Cikpuan Nadia Baharudin : " Erdogan nak islamicized turki tp parti haluan kiri x suka. Puncanya spt no. 1. Pengharaman arak dan usaha menghapuskan sekularism. Media barat pula amek kesempatan dgn manipulate kisah sebenar. Erdogan bkn bina mall, tp lbh kpd pusat Ottoman yg telah dihapuskan oleh Ataturk. Traffic terlalu berat di Taksim. So Erdogan nak buat 2 layer of Taksim square. Laluan atas utk pedestrian dan underground utk kereta. Istanbul dah terlalu padat dengan penduduk. Ini cara mengurangkan kesesakan dan dlm ms sama, pusat Ottoman ini akan menjadi tarikan pelancong utama selepas Sultan Ahmet Square. Erdogan jugak dah janji utk tanam balik pokok yg ditebang. So, apa kes nak mengamuk? Dlm ms sama, the so called pencinta alam ni rosakkan harta benda. Scr logiknya, pncinta alam mana yg merosakkan alam? Epic failed! Media barat pun manipulate sbb diorg x suka tgk turki menjadi negara ke 7 dgn ekonomi terbesar. So.. jgn percaya media. Tanya pada org turki sendiri atau org kedutaan. Kami lebih tahu situasi sebenar. Fyi... turki selamat utk pelancongan. Gambar kat fb tu gambar marathon yg diedit. Bkn keadaan sbnr. Hr ni dah aman.. polis dah berjaya control. You all kena tau kat turki bkn ada org turki je. Especially kat central anatolia dan marmara region. Org Armenia yg memusuhi Turks sejak zaman dlu adalah majoriti yg memprotes. But still, only minoriti of total population. Tanya la org turks kat malaysia, semua agree dgn tindakan Erdogan."

9- Aku harap korang semua jelas punca kepada protes ini. Ia dijadikan platform oleh parti pembangkang Turki CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) untuk melawan Parti AKP (Pemerintah). Mereka dalang utama protes. Menggunakan rakyat untuk kepentingan politik mereka. Seperti komen Jejak Uthmaniyyah : "Golongan Sekular dan CHP yg kian lama mengecil dan tertekan cuba melawan dan mengadakan suasana ketidakamanan di dalam Turki pada saat ini." Ulasan Zed Almansyud pula : "dalam kejadiaan ini,penyokong CHP antara yg banyak terlibat..Puak shiah/alawi di turki memberi sokongan kuat pada CHP dalam menentang Kerajaan."

10- Namun yang terpapar di media adalah keganasan yang dilakukan oleh pihak polis dan FRU Turki. Baik, mari baca ulasan Ali Abu : "Den tak tahu sapo yg start melakukan provokasi, tapi grup yg berdemo kek Turki mmg manusio yg suko melakukan kemusnahan harto bondo awam. Diorg suko membakar dan momocahkan bangunan org lain. FRU Turki mmg bg Tear gas & memukul pendemostrans tetapi ia dilakukan time mrk bertindak liar & ganas utk mempertahankan diri sendiri serta org awam yg tidak terlibat. Apopun Erdogan ado mengeluarkan statement bhw siasatan akan dijalankan utk menyiasat FRU yg bertindak ganas kpd para pendemostrans."

11- Menurut Akhbar No1 Turki, ZAMAN : "Video mengenai keganasan pihak polis memukul sebahagian penunjuk perasaan dan mencederakan mereka menggunakan gas pemedih mata dan meriam air mendapat kritikkan keras dari kerajaan asing dan kumpulan hak asasi seperti 'Amnesty International'.Ahli Parliment EU Hannes Swoboda pada hari sabtu menggesa Erdogan untuk "menyumbang kepada keamanan sosial dan tidak pada konflik dengan projek-projek yang bermotifkan polis dan keganasan polis",Timbalan Perdana Menteri Bülent Arınç bersetuju dengan kenyataan belia. Beliau memberitahu pihak media, "Saya melihat manfaat dalam memberitahu orang ramai mengenai projek ... bukannya menyembur gas lada pada mereka. "Penggunaan gas di kawasan Besiktas,Istanbul dan di kawasan-kawasan lain seperti di Ankara dan İzmir membuat penasihat Erdogan,İbrahim Kalin mengeluarkan kenyataan pada Al-Jazeera yang disiarkan pada lewat petang Sabtu. Kalin menyatakan bahawa polis telah diarahkan untuk tidak menggunakan gas pemedih mata"

12- "Kalau ada pihak yg mengatakan AKP tidak memberi Kebebasan mengenai demo di Taksim,saya akan menolak kenyataan tersebut kerana sejak peristiwa
"the bloody May 1, 1977" Kerajaan Turkey telah ban sebarang demostrasi jalanan di Taksim sehingga dibenarkan kembali oleh AKP pada tahun 2010..Terima kasih dengan keputusan memperluaskan kebebasan di negara ini.." - Zed Almansyud

Aku harap perkongsian ini bermanfaat. Jangan samakan protes ini dengan Arab Spring, ia sama sekali tidak sama dengan kebangkitan rakyat Mesir, Tunisia, Libya dan Syria. Terima kasih kepada rakan2 yang telah memberikan maklumat kepada aku. Runsing juga 2 3 hari memikirkan isu di Turki ini. Semoga kekusutan dan persoalan yang timbul telah dijawab. Wallahuallam.



Sumber : sini

Baca Sampai Habis

Tuesday, May 28, 2013

Edisi Kagum : Skim Cepat Kayo Versi Digital

,
السلام عليكم



ni bukan nak kutuk MLMers ke ape ke, kalau kutuk mana nak terasa ye kalau dah hati perut semua duk kelabu dengan duit orang jek. ni nak sembang pasal satu skim cepat  kaya yang baru-baru ni hangat diperbicarakan di Amerika dan UAE. dalam masa satu tahun,  $45 million diperoleh, uihh, den nak join la...

skim cepat kaya ni dipelopori oleh mereka yang bijak pandai, juga dipanggil sebagai hacker, ada berani? aku pun nak join tapi apakan daya tak layak, nak buat asignment pun malas, ni kan nak belajar semua code-code haramjadah sume tu. diorang semua buat keje ni 2kali, pada Feb 2012 and Dec 2012. The December operation targeted a credit card processor in the United Arab Emirates and involved 4,500 ATM transactions in  20 countries. The New York cell is accused of carrying out 750 of those transactions and grabbing almost $400,000. The February operation hit a credit card processor in Oman with the New York cell accused of stealing $2.4 million in that instance through nearly 3,000 ATM withdrawals. ha?? ade berani????
Baca Sampai Habis

Thursday, May 16, 2013

Donwload from 4Shared

,
السلام عليكم

aku tahu ramai yang suka download lagu xpun video dari youtube, beemp3, mp3skull dan banyak lagi la. tapi aku jugak yakin ramai di luar sana suka download album artis feveret secara full album. direct download server sometimes delete the files and it just happened not really recently since DCMA and SKMM shit. kebanyakan website yang ada download servis macam 4shared agak leceh untuk download, nak kena daftar ahli, buat itu buat ini. so, ada cara senang.. iaitu.. just keep reading ok??

1. just play the video below for a brief introduction:


video

2. okay, that is just a simple tutorial. and now for more just take a look at the pictures below:





first, you guys mesti carik link file yang korang nak download, to make sure that the file still exist, macam yang aku highlight kan kat dalam gambar di atas





and then highlight "www.4shared.com" dan replace dengan "http://4server.info/download/http://www.4shared.com", macam kat gambar di bawah. just wait for a few moment, file tu akan di download.. ok???







setel!!



Baca Sampai Habis

Monday, March 11, 2013

Selangkah Ke Sana

,

السلام عليكم




 udah lama jugak aku xusik blog aku, entahla kemain malas lagi nak bukak. biasala, sibuk dengan urusan dunia, alhamdulillah urusan akhirat masih terjaga.

xtau nak cakap apa,xtau nak tulis apa, xtau nak buat apa, banyak benda yang aku xtau, dari benda yang penting kepada benda yang langsung tiada kaitan dengan kehidupan aku. sem 6 di USIM ternyata amat ringan bagi aku, kebanyakan subjek diyakini senang untuk ditekel berbanding semester lepas walaupun sem ni akan aku menghadap lagi muka lecturer yang 120% membebani aku. tapi wakdehek, lumrah belajar.

9 mac, 10 mac merupakan antara hari yang paling aku enjoy, ini adalah 1st time aku pergi program aku enjoy, why?no pressure at all. sebelum ni, semua program yang aku join dan yang aku personally hendel memang membebankan, demands from sponsors, demands dari certain pihak, expectations, rules, things to do and things to achieve. em, ternyata nikmat Ikhlas lebih manis dari nikmat mengejar keduniaan. walaupun bayaran mereka sampai rm500 untuk 2hari 1 malam tapi kadang2 pressure yang aku rasa melebihi dari nilai bayaran. dunia dunia dunia, salah seorang daripada lecturer aku yang paling aku respek, Dr Zulkifli Hasan pernah cakap,'syeikh, kalau anta kejar akhirat, dunia akn kejar anta dengan sendiri, datang kepada anta tanpa perlu risau'. 

program kem kepimpinan pengawas 2013 di Sek Agama Irshadiah, Bagan Datoh, Perak memang enjoy terus, the participants are eager to learn and to be taught. ibarat mereka yang menadah mulut untuk air di saat dahaga yang teramat. walaupun ada di kalangan mereka yang langsung tidak menunjukkan minat, namun amat senang untuk aku ckp, xsemestinye kerana nila rusak susu sebelanga. kan?

tugas aku di program ni adalah sebagai moderator, yang mana adalah kebiasaan aku di dalam mana-mana program. tapi agak kekok apabila dah lebuh 4tahun aku langsung x join program yang mana modus operandi adalah motivasi sedangkan kemahiran aku sekarang ialah training yang mana menggunakan experimental experience sebagai modus operandi. tapi tetap enjoy, ditemani dengan rakan seperjuangan, member2 dari USIM sendiri. agak susah aku nak bawak benda serius sebab kebiasaan membawa imej lucu dan lawak(semua ni kesan dr jadi host kat function2 kat hotel). tapi dengan arahan dan tunjuk ajar dari Madam Nabilah Azizan aka Ibu dapat semua tugas dilancarkan. heh heh heh.



tiada apa yang hebat aku cakap kat sana, hanya bercakap tentang kewujudan potensi dalam diri menusia, harus dikenal pasti dan di aplikasi, tentang realiti pemimpin yang seharusnya memberi inspirasi pada mereka di bawah dan sekeliling dan tatacara organisasi yang praktikal yang mana aku belajar dengan geng2 UniKL 3tahun dulu, dan juga sikap pemimpin yang seharusnya berpegang pada prinsip maju ke hadapan. anyway, semua setel!! alhamdulillah..







Baca Sampai Habis

Thursday, November 15, 2012

Edisi Kagum : Irene Fernandez Heroin Malaya

,
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



aku rase ramai yang akan bengang ataupun tengah bengang bile baca aku punye tajuk pos, Irene Fernandez adalah heroin malaya, kenapa? sebab die dan geng2 die iaitu Equal Rights Trust(ERT); merupakan satu badan kebajikan antarabangsa dan Tenaganita(dipengerusikan oleh Irene sendiri) membuat kajian tentang ketidakadilan yang wujud dalam Perlembagaan Persekutuan. Ok, aku bukanya pakar dalam bidang ni dan sememangnya tak la sangat pasal Perlembagaan Persekutuan walaupun aku ada belajar subjek.

di dalam kajian beliau, beliau menyebut Perkara 89 dan 153 Perlembagaan Persekutuan adalah punca diskriminasi dan gagal mencapai matlamat asal perkara-perkara tersebut. 1st, yang patriotik melayu semua ni jangan tergesa-gesa membuat kesimpulan, mengencam serta menghina atau mengherdik mereka yang terlibat dalam kajian tersebut. 

2nd,kita semua mesti memegang sikap adil dan saksama, bukanye membabi buta mengutuk,marah dan menghina mereka yang terlibat sedangkan kita tidak jelas dengan apa yang mereka mahukan di dalam permasalahan yang mereka utarakan. apa yang kita perlu buat ialah baca dulu kajian mereka yang bertajuk 'Washing the Tigers', korang boleh baca di link ni.

sekiranya apa yang mereka katakan di dalam kajian mereka sama sekali tidak betul atau tidak berasas maka kita sebagai orang Melayu dan Islam haruslah menolak dengan baik dengan asas yang baik serta kukuh. bukan sebab alasan 'ini tanah orang melayu', 'ini tanah nenek moyang kami', 'korang semua adalah pendatang' sebab semua tu alasan bodoh. kalau ikutkan sejarah, tanah melayu ni pun bukanya tanah asal orang Melayu, tuan asal adalah siam, jawa dan sebagainye la..

ape pun, yang Muslim harus adil dan saksama kerana semua akan di soal di akhirat kelak. tidak setuju sama sekali dengan kenyataan Irwan Fahmi;PERKASA. lagi pun,
As Thomas Jefferson put it...
"If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so." 


Baca Sampai Habis

Sunday, October 28, 2012

Malaysia Kecoh Lagi!

,
السلام عليكم



Bapa Engkaulah harapan Negara ini
Kaulah satu satunya harapan
Di bumi Malaysia
Yesus Engkaulah harapan segala bangsa
Nyatakanlah kebenaranMu

Setiap suku Setiap kaum
Dan setiap bangsa
Kan menyembah di tahtah-Mu
Dan nyatakan bahwa Yesuslah Tuhanku
Kudengar suara aliran sungaiMu
Membanjiri hati umat Mu di Malaysia

Kami sangat rindu
Kau kan pulihkan Malaysia

Harapanku
Tuhan pulihkan negaraku Malaysia
Kaulah satu-satunya harapan
Segala bangsa
Beri pengharapan kepada yang terhilang
Bebaskan semua pemulihanMu

Setiap suku Setiap kaum
Dan setiap bangsa
Kan menyembah di tahtah-Mu
Dan nyatakan bahwa Yesuslah Tuhanku
Kudengar suara aliran sungaiMu
Membanjiri hati umat Mu di Malaysia

yang kat atas ni adalah lirik lagu serta video klip lagu Harapan Bangsa yang sekarang tengah hot dikutuk,dikritik dan di apa lagi. antara mangsa kutuk ialah Jacklyn Victor, salah seorang daripada artis top Malaysia. 

ada yang mengatakan apabila Jac menyanyikan lagu Harapan Bangsa, dikatakan bahawa beliau telah menghina agama lain iaitu of course la Islam. looks, aku bukannya nak bela sapa2 kat sini cume aku hanya ingin mencari kebenaran melalui analisa-analisa (analisa la sangat) aku jek. kalau ada yang salah, ada dikalangan anda yang tak setuju, aku pedulik hape!heh heh heh heh.


lirik lagu dan visual klip video itu didakwa menyentuh sensitiviti umat Islam. Ada pihak khuatir rakaman klip video dan lagu itu boleh disalah erti hingga boleh memesong pegangan penganut agama lain terhadap agama Kristian. Selain itu, ada pihak menganggap tindakan Jaclyn atau lebih akrab disapa Jac menyanyikan lagu itu sebagai tidak peka dengan peminatnya yang kebanyakannya beragama Islam. 

see, kalo korang baca takat ni je memang tak adil bagi anda dan juga Jac. jawab Jac apabila diterjah dengan pelbagai persoalan-persoalan dan tuduhan-tuduhan;

Lagu itu saya rakam sekitar 2007 khusus untuk penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak serta pihak gereja. Ia dicipta oleh seorang paderi dengan mesej keamanan Malaysia. Sebagai seorang penganut Kristian, rasanya tidak salah jika saya yang beragama Kristian menyanyikan lagu itu. Lagipun, ia bukan untuk tujuan komersial. Jadi mengapa perlu mempertikaikan lagu yang sudah lama dirakamkan itu?

so, tak ada salahnya bagi aku sebab die sendiri yang cakap lagu ni bukan untuk komersial. so, kalau kita nak cakap yang si Jac telah melanggar perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan, aku tak nampak asasnye. kalau kite cakap rekod lagu khas untuk agama dia adalah salah dan menghina Islam samela ertinye apabila diorang duk print out kitab bible diorang adalah salah.


kalau dah tak melanggar apa-apa undang-undang, so hak kebebasan penganut Kristian tak leh dipersoalkan. zaman Nabi Muhammad s.a.w dulu pun tak ada la pulak Nabi larang mereka yang bukan Islam dari mengamalkan agama mereka. ye, mereka tu Kafir Harbi, tp kalau di fikirkan same la dengan diorang ni, tidak memudaratkan Islam. tapi kalau anda nak dikaitkan dengan isu-isu lain macam mangkuk MCA yang duk hina Islam itu adalah isu lain.tak leh main qias-qias,ho3.


akan tetapi berbeza pulak dengan isu penayangan filem 'My Name Is Khan', lakonan Dato' Shah Rukh Khan. filem ni clear gile menyebarkan idea-idea pluralisme dalam agama. memang tak patot ditayangkan dan bagi aku, aku setuju dengan ABIM apabila diorang melarang keras-keras penayangan filem 'My Name is Khan' neh!




kenapa aku cakap berbeza?adekah kerana basis diorang berbeza iaitu komersial dan bukan komersial. jawapan aku adalah tidak! yang berbeza di sini ialah niat atau maksud atau tujuan rekod lagu 'Harapan Bangsa' adalah khas untuk orang kristian sahaja,gereja mereka dan semua yang berkaitanlah. akan tetapi, filem 'My Name is Khan' ni ditujukan kepada semua golongan penonton tidak mengire gender,agama dan bangsa.


so, adalah tak patotla kite semua nak mengherdik Jac neh. dah clear2 dia cakap dia tujukan lagu ni untuk golongan kristian sahaja. Islam adalah agama yang Aman, memanglah kita kene jaga semua hal-hal senstiviti Islam tapi kalau agama lain lemas nak hidup dengan kita, lama-lama semua berperang, berbunuh,menghina antara satu sama lain sedangkan Nabi tak pernah ajar kita menghina agama lain.


sumber: sini
Baca Sampai Habis

Saturday, October 27, 2012

Budak Sekolah Agama Buat Hal

,
السلام عليكم

aku xtau nak cakap macamana, orang melayu ni ade satu hobi, buat bayi and then buang bayi. masalahnye kan, bebudak2 perempuan tu semua cun2, nampak pandai, nampak bijak tapi asal bangang sangat?siapa yang bersalah dalam hal ni?kali ini kita takkan mengupas tentangnya.hahahaha

beberapa hari yang lepas, berita kat tv3,tv1 duk kecoh dengan seorang pelajar perempuan sekolah agama di perlis melahirkan bayi dan kemudian 2 rakan lelai sebaya die membuang bayi tersebut ke dalam sungai. alahai, adik oi.. kenapala sanggup buat macam tu. ishhhh, aku ni pun dulu sekolah agama gak walaupun aku ni langsung tak skema,poyo,jumud,dan alim.
pic shows cops retrieved the dead baby


ishh, entahla macam mana nak cakap, dik.. tak cukup ke dengan semua pelajaran agama kat sekolah tu?tapi kalau di fikirkan, kalau dah pelajaran tasawur standard kerajaan tak mencukupi untuk mereka jaga iman mereka, apa yang patut kita lakukan?

baru-baru ni, ade kes yang mana remaja berusia 21 tahun pulak buang bayi beliau dari tingkat 3. bayi tersebut mati di tempat kejadian. mana taknye, bayi baru lahir kot, kene buang jatuh bersepailah kepala bayi tu. ish2, أستغفرالله

the mother of the dead baby
so,salah sapa ni??daripada duk pikir sapa yang salah, baik pikir jalan penyelesaian untuk semua ni!!!

sumber: sini



Baca Sampai Habis

Friday, October 26, 2012

Edisi Khas:Pembelaan Ustaz Razis

,
sebelum ni, aku ada tulis tentang ustaz razis neh. antara pertuduhan beliau adalah kahwin and then cerai, and then kahwen and then cerai dan macam2 lagi;anda boleh baca dlm post ni. haiyya, ini olang manyak siol lar. ternyata apabila ditangkap oleh JAIS, dia menjawab pertuduhan yang mana dia berkahwin sebanyak 11kali itu(wow!)



pembelaan beliau yang mana hampeh  agak bangang munasabah ialah:

1. beliau berkahwin sebab nak carik isteri yang terbaik untuk beliau
2. beliau tidak berkahwin sebanyak 11 kali sepertimana yang diperkatakan sebelum ini tetapi 9 kali. bukan 9bini, tapi cerai kahwin cerai kahwin.

sumber: sini

serius aku pikir mamat ni memang hampeh. tak kesahla dia nak kahwin 11kali ke 9 kali ke,29 kali ke berapa ke, asal semua gadis-gadis yang baik kat luar sana ko kebas ha?sengal la ko neh!(mode:emoSIAnaL). yang peliknya, dalam 11 kali yang dia duk kahwin, tak kesahla 9 ke 11 ke,12 ke asal dapat anak kalau dan cakap nak crik yang terbaik?apa maksud mamat ni bile dia cakap yang terbaik? terbaik macamana?terbaik kat rajang?terbaik dari segi paras rupa?terbaik dari segi kewangan? ke mamat ni memang suka nak merasa yang dara?

dahla kahwin ramai, anak berterbur nafkah pulak tak bagi. ape punya orang la mamat neh. dah tau kahwin, tau buat anak, tau dapat anak, kebajikan bini dan anak2 tak jaga. kalau ye pun dah tak suka bini tu, nak cerai ke ape tu hak beliau la tapi nafkah anak-anak tu wajib.

aku rasa, mamat ni tak leh pakai gelaran ustaz dah. kene buang gelaran ustaz tu letak gelaran lain, LELAKI JALANG ke, MANGKUK HAYUN TINGKAT 244 ke.. hampeh punya orang,manyak siol lo.......

Baca Sampai Habis

Edisi Khas:Tuduhan Terhadap Ustaz Razis

,
salam, ni sebenarnye satu post ala-ala malas tahap gile. siapa ustaz razis?dan apakah pertuduhan terhadap beliau?ramai yang kata bende2 hampeh yang dia dah buat dan ada yang betul dan ada yang salah, namun sebagai seorang pelajar ilmu, suatu pertuduhan tidak betul selagi tidak dibuktikan betul.. antara pertuduhan dia adalah(di copy paste dari facebook page)..
taken from http://sozcyili.blogspot.com

1. Si Razis neh, maaf aku buang title ustaz sebab setelah membaca macam2 penipuan dia di internet aku rasa tak layak ar dia diustazkan hahaha.. dikatakan dah kahwin dekat 9 kali. Umur 32. Tapi kahwin cerai dah 9 kali. Kahwin then tinggalkan isteri2 dia.. tak pastila samada dia ceraikan seme sekali or ada yang dia tak ceraikan..

2. Perkahwinan terbaru dia ialah 31 ogos 2012 yang lepas..

3. Lepas tue pun dia nak kahwin lagi.. salah seorang wanita yang hampir jadi mangsa tampil membuat pengakuan di facebook, rujuk link atas tue.

4. Kalau korang baca link kat atas, posting tue bertarikh 21 september. Kira dah lama juga la dia buat sebelum ia tersebar perlahan2.. nak tahu sebab apa? Mangsa2 penipuan berjumpa sesama sendiri di facebook.. memang bengang la dorang bila dapat tahu selain dari diri sendiri orang lain pun kena tipu gak..

5. So sekarang neh dorang nak usahakan untuk memastikan tiada lagi kaum hawa yang ditipu oleh lelaki di atas. Untuk rekod, lelaki tersebut dikatakan bukan tipu perempuan biasa2.. dia suka mendekati perempuan yang bertudung litup dan mempunyai ciri2 muslimah.. maksudnya bukan jenis yang rewang2..

6. Paling penting orang kata dia syiah..

Aku tak jamin le 100% apa yang tersebar di facebook tue benar tapi aku tak fikir pula dorang akan melakukan penipuan. Aku dah check beberapa facebook yang dikatakan telah ditipu oleh individu tersebut, setakat neh memang dorang nampak macam orang baik2 dan bukan jenis yang meroyan.

Harap sesiapa yang berkenalan or tahu la kegiatan razis mohon pakat2 sebarkan.. jangan biarkan sesiapa terkena. Heran gak aku apsal polis dan jabatan agama taknak tangkap je dia neh? Dengar citer dah pernah masuk penjara.. tapi kalau perangai masih tak berubah2 tipu orang elok la kena penjarakan lagi biar sampai insaf.. 

walaubagaimanapun, sebagai manusia yang rasional selagi tak ada bukti kite tak boleh ckp yang ustaz ni bersalah. akan tetapi, aku bukanye rasional sangat, mungkin dlm komen2 kat fesbuk tersebut ada khabar angin, ade komen y membawa niat yang tertentu dan sebagainya. tapi aku fikir2 kan, mana ade manusia sebanyak 23 orang akan mengutuk seseorang tanpa asas yang kuat, ASAS yang KUAT bukan BETUL. dr pendapat peribadi aku, die ni MACAM HAMPEH!
Baca Sampai Habis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Official Pokwa Blogsite Copyright © 2011 -- Template created by Azuwa Hasan -- Powered by Facebook