Tuesday, January 3, 2012

Rumah Sewa yang Sengal Sekali

,


Assalamualaikum dan salam rahmat kepada semua rakan-rakan kat luar. Huh?aku tulis dalam bahasa melayu? Sebab dah bosan dah aku tulis dalam bahasa inggeris dan otak aku dah ‘jem’ dah nk pikir2 setelah aku tarah kitab “Fiqh Muamalat” selama 2 hari. Masa rehat2 teringat la pulak zaman2 aku duduk rumah sewa mase aku belajar kat Maahad al-Sabirin dulu. Aku ni sebenarnye pemalas, tak ada bende yang aku rajin kecuali main game,makan,dengar ceramah ustaz-ustaz yang lucu macam ustaz Azhar Idrus dan main game. Memang aku tak ada criteria langsung untuk jadi menantu pak haji kat luar tu. Hahahahaduyai. Mase aku sekolah dulu,trutamanya mase aku amek STAM tahun 2006, dengn geng aku yang duduk rumah sewa sekali. Seingat aku, aku ada 3 kwn y rapat jugakla mase tu iaitu Shahrul a.k.a Makyo dan Zulkifli a.k.a Pok Qie.
Rumah sewa kitorang tu kan, memang strategic betul kedudukan die. Sebab betul2 depan masjid Mukim Ayer Lanas. Jadi, kalau maghrib,isya dan subuh insyaAllah memang kami ade. Cerite pasal masjid ni kana de la sorang ustaz ni selalu je kutuk kitorang yang kitorang tak pernah ade pun kat masjid, padahal die je y jarang dating. Dating pun time ade kenduri ke, makan2 ke dan sebagainye.
Kalau cerite pasal sekolah, Maahad al-Sabirin ni memang kami sayang, banyak kenangan kami kat situ dan walaupun sekolah kami tak ler sehebat Maahad Muhammadi Lelaki ke ape ke kan, tapi kami suke. Kenape? Sebab macam2 yang kami dah buat yang mana membuatkan sekolah panas dengan kami dan ade jugak yang kami buat sekolah tak tahu sampai sekarang. Gile tak gile,sengal tak sengal dan nakal tak nakal macam2 yang kami dah buat, kalau nak aku tulis kene buat berepisod ler.
Kami kalau bab pegi kelas ni agak pelik sikit, pelik dan bengong serta bangang. Orang pepagi bute dah siap dengan pakaian kemas bersiap-sedia nak pergi sekolah. Kitorang lepas solat subuh bukan nak pakai baju ke ape, tapi buat kuih bungkus. Hahaha, tak adenye nak buat kuih.. kami yang berbungkus dengan selimut. Dalam pukul 10.00 pagi, kitorang bangun dan mandi pastu pergi sekolah. Setengah jam jugakla campur dengan mandi, buat air teh O dan pakai baju serta sembang nk pergi sekolah ke tak nak. So, dalam pukul 10.30 pagi kami kebiasaannye pegi dan sperti biase waktu rehat. Sampai2, kitorang lepak kat kantin dulu makan2 baru la masuk kelas. Kelas pulak kami tak pergi semua, kami pilih. Yang mana ustaz die best2,  baru kami masuk. So, kelas lain kami pergi ke tak? Of course la kitorang tak pergi. Last2 kitorang  menapak kat pustaka(aku ketua pustakwan mase tu),tidur sampaila waktu balik xpun kitorang masuk kelas.
Denda?cakap pasal denda ni tak payahla. Dah macam2 dende kitorang kene tapi perangai sama sampai sudah. Tu cerite kami kat sekolah, yang kat rumah sewa pulak lagi la sengal. Bebudak junior memang teruk kene raging dengan kami, tapi diorang Ok sebab kitorang baik. Junior yang paling baik dengan aku mase tu ialah Mar atau name penuh Syed Omar.
Ingat satu mase tu, kitorang kenekan bebudak tu sampai diorang bengang dengan kitorang sampai sudah. Kitorang set jam rumah ke pukul 7.00 pagi, pastu sorok sume jam2 tangan diorang n hp2 diorang. Aku,makyo dan pok Qie pakai boxer ngn tuala pastu basahkan rambut. Buat macam kami dah mandi, pastu kitorang jerit kuat2..”oi budak, dah pukul 7.00 lebih dah nih, tak nak pergi sekolah ke??”… sebab diorang tu budak,so skema la jugak, pegi sekolah seawall 7.15 pagi tu der.. pastu ape lagi, macam ribut la sorang2 bangun nk mandi nak solat lagi. Pastu lepas diorang siap semua, ade yang dah pakai baju keluar rumah nak pergi sekolah. Pastu diorang heran asal gelap lagi, ade la bebudak yang bengong sikit jawab gerhana matahari la ape lar. Kene la pulak rumah kitorang tepi warung dan kedai runcit jadi orang ramai kat situ, ape lagi.. bile orang2 kat situ tengok yang diorang pakai lengkap baju sekolah diorang cakapla kat bebudak tu..”oi, nak pergi mane tengah2 malam bute neh? Baru pukul 12.00 tengahmalam”.. hahahaha, ape lagi.. kantoila rancangan jahat kitorang. Punyela bengang sampai sume junior2 tu tak nak cakap ngn kitorang dekat 3 hari jugak. Hahahahahaduyai..

3 Responses to “Rumah Sewa yang Sengal Sekali”

  • January 4, 2012 at 1:45 AM
    Unknown says:

    hahaha memang sengal...

    delete
  • January 5, 2012 at 5:38 PM
    Azuwa Hasan says:

    kesengalan itu sesuatu yang indah.. hahaha

    delete
  • March 22, 2012 at 10:43 AM
    Play Time says:

    mencuit hati... ^^

    delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Official Pokwa Blogsite Copyright © 2011 -- Template created by Azuwa Hasan -- Powered by Facebook