Sunday, March 11, 2012

Edisi Bengang: Akak Kedai Yang Hebat

,


Extremely annoying. Why? I’ll tell you.
One day, I went to a shop to buy a bulb for the light at my house. So, I went to this groceries shop and asked for it. So, this ‘akak’ came out and ask me what I want. So, I told her I want a bulb and then she told to me to get it at the shelf at the back. I took it and bring it to the front and then this stupid dialogue happened:
Malay Version( originally Kelantan, but been modified so you guys can understand)
Akak: berapa harga?                                         
Aku: err, tak tau!
Akak: oi, tak sekolah ke?
Aku: eh, saya sekolah
Akak: habis, tak reti baca? Tengokla harga bende tu berapa.
Aku: errr, RM 85.00? biar betol..
Akak: oi budak, RM 85 amende nye, RM 4.50, ko ni reti membaca ke tak?
Aku: errr..(tergaman)
Akak: ko ni sekolah kat mana? Bodoh je aku Nampak.
Aku: saya dulu sekolah agama kak..(sopan)
Akak: ooo patotla tak pandai membaca. Lain kali tak payahla sekolah agama, bukan dapat pape pun. Sekarang zaman akademik, matematik dan sains. Bukanye zaman alif ba taa lagi dah. Ko tak payah sekolah la, buat sia-sia je. Baca nombor pun tak reti. Bodoh betol. Patotla ustaz-ustaz yang kat luar duk cakap yang tuh haram yang ni haram. Nombor tak reti baca, bodoh..
Aku: em, nah duit kak. Terima kasih. Err, plastik kak?
Akak: kedai aku tak ada plastik. Beli tak sampai 10 ringgit nak plastik. Tak ada plastik.
Aku: motor saya tak ada raga kak, saya pakai RXZ kak.
Akak: tak nak sudah lampu tu, bak sini lampu tu. Tak nak bagi balik.
Aku: (sambil menghulur lampu tu), duit saya kak?
Akak: eh, dah bagi nak balik. Tak ada pulang2 balik duit.
Aku: em, tak ape lah kak saya pegang dengan tangan.

English Version:
(how much?)
 ( I don’t know)
(did you go to school?)
(yes, I did)
( so, why you can’t read the price tag? Look at it and what it says)
(errr, RM 85.00? what..)
(hey, what RM 85.? It says RM 4.50. do you really know how to read?)
(errr, in shocked)
(where the hell did you go to school? You look so dumb)
(I used to go to the religious school)
(ooo, no wonder you cant read at all, next time don’t go to religious school because you will get nothing. It is now the era of academics, maths and scinence not aliff baa taaa whatsoever. Just quit the school, you just wasting time. Cant even read the number. So that’s why those ustaz-ustaz outhere keep saying that thing is haram this one is haram. Cant read the number, stupid..)
(em, here is the money, thanks a lot, can I get a plastic bag?)
(no plastic bag, you just buy something  for RM4.50 and you want a plastic bag, don’t have one)
(my ride does not have the carriage, I am riding RXZ)
(ok, just give the buld back if you don’t want it)
(slowly giving her the buld, and can I get my money back?)
(eh, no money back, no no)
(em, okay.. I try to hold it with my hand)

Now I wonder why Malay people are so stupid and fart up in business. So sial I tell you, aku dah tak nak dah pergi kedai tu sampai bile-bile. You know what, just look at the picture below and tell, am I stupid to not be able to read this stupid idiot price written on it.






5 Responses to “Edisi Bengang: Akak Kedai Yang Hebat”

  • March 12, 2012 at 10:48 AM
    Anonymous says:

    haiya.. manyak jahat itu akak..
    asal ko xsound jer akak tu bro, kalao aku sound lame dah, bagi berasap dan trus insaf jadik hajjah. hahahahaa

    delete
  • March 12, 2012 at 10:50 AM
    Allan Parody says:

    pergh.. ini dah kes menghina dah neh, ape kes akak tu nak kutuk golongan yang belajar agama, die xtahu ke nanti kalo die mati yang tanam die tu golongan yang blajar agama. bukan bangla yang duk potong rumput kat tepi jalan tue. hampeessss

    delete
  • March 12, 2012 at 7:59 PM
    Anonymous says:

    ntah pape tah akk tu,, poksu, lain kali... bwk sy g kedai dye,,

    delete
  • March 13, 2012 at 10:24 PM
    Azuwa Hasan says:

    hahahaha.. manje aka anonymous, malas nak bawk. nti nak eskem sampai sudah.. leceh.. hahahahah

    delete
  • March 17, 2012 at 11:12 PM
    Anonymous says:

    akak yang hebat!!!

    delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Official Pokwa Blogsite Copyright © 2011 -- Template created by Azuwa Hasan -- Powered by Facebook