Sunday, March 18, 2012

What is Wrong with That?

,

       Salam Alaikum! how you guys doing!! be cool dude, ingat Allah selalu.!!!
dah berminggu-minggu mungkin jugak dah berbulan-bulan gua tak post kat blog neh. serius gua cakap gua bizi sangat-sangat. last2, si pokwa sms gua,"bro, lame menyepi, kahwin ke?". heh heh heh, gua tak kawin cume gua tak sempat je. tu jer. 
           dalam mase gua langsung tak ambil pedulik pasal blog ni kan, gua masih lagi follow blog2 yang lain, baca blog orang, join forum, gua tak komen pape pun gua cume bace jer. bukan tak nak komen tapi takut gua cakap same lu sume. gua tengok kan,blog2 atau forum2 orang yang mane hot je manjang kan, selalu yang menjadi hot sebab tajuk atau topik yang si blogger tu kecohkan, pasal politik ker, pasal agama ker ke ape ke. biase tajuk tue die hot kejap je, lepa tu jadik suam pastu sejuk teros, tapi yang membuatkan blog tu lagi hot bile ade kaki komen yg bermacam2 spisis ade gua cakap same lu. yang memang suke maki hamun, yang mulut celupar, yang mulut tak boleh harap, yang macam celaka dan macam2 lagi la. tapi majoriti ape yang gua nampak mereka tu sume bukan nak komen, share opinions whatsoever but semata-mata nak puaskan hati sendiri. maki si A, si A maki balik, pastu si B dtg backup si A. cerite die sampai sudah macam tu jugak, tak habis2. pernah sekali gua komen jugak la(mase tu bodoh lagi) pesan kat diorang jangan bergaduh, jangan berdebat pada bende yang khilaf dan sebagainya tapi balik2 gua yang kene marah. ade yang siap cakap lagi. "whats wrong with that?", bro, gua tengok dari tulisan2 lu memang gua yakin lu memang seorang yang alim, tau banyk ilmu agama tapi lu terlupa bro, lu duk maki yang tu wahabi ke salafi ke, ahli bid'aah ke , syiah ke, duk kate 'pergi mampus', 'lahanat' dan sebagainye, tak patot gua cakap same lu bro. sume tu bukan menunjukkan yang lu seorang yang alim, taat pada Allah dan rasul tapi menunjukkan yang lu sudah direkrut oleh Syaitan dan Iblis dengan lu berjaya lulus dalam rancangn relaiti "sapa paling bongkak, sombong, ujub dan takabur?". amacam bro, lu punye fikiran dah clear ke bro? 
                 ade juga gua cakap sama lu sume, orang yang jenis tak suke bebudak bukan jurusan agama blogging pasal agama dan sebagainya. alasan mereka, mereka tu bukan bebudak belajar agama macam budak syariah, pengajian islam, akidah, usuluddin ke ape ke, jadi mereka tu tak layak nak bercerite pasal agama sebab mereka menuntut ilmu agama di atas jalan taklid.bro, gua mungkin tak pandai sangat la pasal agama ni, tapi gua ade jugak dengar member2 gua membebel pasal bende2 taklid, bidaah dan sebagainya bro. ape yang gua faham kan, taklid tu maksud die(kalo salah korang marah pokwa larr) menerima sesuatu tanpa memikirkan akan hujah bahkan menerima secara membabi buta, ittibak tu pulak ialah menerima sesuatu berdasarkan hujjah die atau dalil die(sekali lagi, kalau salah sile marah pokwa). jadi, dalam erti kate lain, kalau mereka tu(bebudak bukan jurusan agama) belajar agama dan mereka belajar akan sesuatu hukum dan mereka menerima hukum tersebut apabila hujjah yang dijadikan basis hukum tu boleh diterima akal mereka maka mereka itu ittibak bukanye taklid.(sekali lagi, kalau salah, sile marah pokwa). so, bile gua cakap "whats wrong with that?", pastu lu jawab dengan alasan mereka itu semua bertaklid maka tu tak kene bro, serius tak kene bagi gua dan juga pokwa. mungkin sekarang ni dah jadi trend bagi bebudak yang belajar jurusan bukan agama tapi blog mereka lebih kepada Islam, ok ape bro.. daripada bebudak yang belajar agama tapi tak kong si. tak kesahla diorang sume tu belajar architechture ke, engineering ke, medic ke, tak kire kat mana, malaysia, USA, Russia or Japan,
when they learn something, they share it eventhough it just a simplething rather that those who learn things but never shared any of them.

3 Responses to “What is Wrong with That?”

  • March 18, 2012 at 1:15 AM
    Azuwa Hasan says:

    oit, terasa aku tau.. ceshhhh

    delete
  • March 18, 2012 at 7:27 AM
    Anonymous says:

    hehehe,,, poksu whats wrong with that?? :D

    delete
  • March 21, 2012 at 10:50 AM
    Anonymous says:

    orang sombong orang poyo orang bongkak... yang mana satu?????semua xleh pakai

    delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Official Pokwa Blogsite Copyright © 2011 -- Template created by Azuwa Hasan -- Powered by Facebook