Sunday, April 22, 2012

Bende Yang Korang Patot Tahu Pasal Budak LAW

,
Salam....


sape2 yang belaja kat U ke, kolej ke korang mesti jumpa budak law. korang mesti perasan ade bende yang pelik pasal budak law. pelik tu bukanya di luar tabi'e ke ape ke. cume lain dari yang lain. ape yang lain tue? haaa, ni yang gua nak cerita ni.

gua pasti la normally budak2 law tak kesah la lelaki ke perempuan, kalo perempuan mesti ade yang suke pakai kot, kenapa? sebab nak bagi nampak semat dan hebat. yela, lepas ni nak jadi lawyer kot. nak dakwa orang tu nak bela orang ni tak pun pakai macam ala2 datin or puan sri gitu. kalau lelaki plak, pakai hensem-hensem ala-ala model gitu. tak perasan? lu lepak la kat fakulti law, pastu lu perhati la diorang tu, gua pasti memang akan yang ada pakai macam tu. bukan nak menunjuk, kengkadang kos yang kite amek tu akan menunujukkan imej kite di mase depan. lu tak percaya, cube lu tengok bebudak Pengajian Islam, ade rupe ustazah ngn ustaz. kan???

lepas tue, kalau lu semua perasan, budak2 law suke cakap english. kenapa? sebab tiap-tiap hari diorang duk menghadap buku law. kalau kat MMU, guna buku yang bahasa inggeris, lectures sume dalam bahasa inggeris, tutors bahasa inggeris, sampaikan iklan-iklan pun dalam bahasa inggeris. UIA gua rase same gak, USIM pun same gak. U lain gua tak tau la. bukan nak menunjuk diorang pandai bahasa inggeris, bukan nak tunjuk yang diorang ni lain dari bebudak kos lain ke ape ke. tapi dah tiap2 jam duk hadap yang dalam bahasa inggeris, otak tu dah tukar diorang punya setting dari melayu ke inggeris(kalau cina, gua tak heran bro). tu pasal la diorang cakap inggeris.


 ade jugak la, bebudak kos lain cakap bebudak LAW ni sombong, poyo or berlagak. bro, lu kene tau yang bebudak LAW ni stress. keje banyak, cases yang nak kene study tiap-tiap hari boleh cakap lagi banyak dari berita bola yang ada dalam mana-mana akhbar harian. tensen, sebab tu diorang macam malas nak layan orang tu. otak penat, badan pun penat bro. so,lepas ni ubah persepsi anda, bebudak LAW tak sombong atau poyo.


kalau korang perasan, bebudak LAW salu lepak ngn geng diorang jer. tak nak campur dengan bebudak kos lain, lepak ngn bebudak kos lain. lu sume kene tau, bebudak LAW keje banyak bro. diorang lepak ngn geng diorang tu sebab nak tanya pasal study, asaimen yang berlambak tak siap lagi dan yang paling penting supaya diri selamat. tak faham? yela, kelas LAW ni strict bro gua cakap sama lu. kalau lu masuk lewat, silap hari lu kene halau or tak boleh masuk kelas dan kalau lepak sesame geng, kite takkan terlepas berita-berita penting macam kelas-kelas yang lain lecturer tanya apa. sebab lecturer law ni garang bro. kalau kat MMU la, lecturer or tutor dlm tutor akn cakap,"anak melayu, explain to us about the case of bla bla bla" atau "anak melayu, can you give us the example of the principle bla bla bla'. so, kalau lepak sesame spisis boleh selamat der..

so,lepas ni kepada geng2 di luar sana, betulakn persepsi anda ye. bebudak LAW tak sombong,poyo,dan tak berlagak. sekian, terima kasih. kui3

6 Responses to “Bende Yang Korang Patot Tahu Pasal Budak LAW”

  • April 22, 2012 at 9:33 AM

    hahahaa....konklusinya....dak2 Law ni baik2 belaka sebenarnye...think positif.... muehehehhe

    delete
  • April 22, 2012 at 5:02 PM
    Azuwa Hasan says:

    konklusi die,"bebudak law sume baik", sebab Tuhan dah kate, bersangkalah baik die antara kamu..

    delete
  • August 11, 2012 at 11:16 PM
    Anonymous says:

    Your attempt to generalize the perception of the Law field, and its difficluties, is quite pathetic to be quite frank; other courses have more work than your 'cases' that you have to read 'BRO'!

    Grow up 'BRO'!

    delete
  • September 4, 2012 at 2:25 PM
    Azuwa Hasan says:

    pulak dah... i smell bias..

    delete
  • April 1, 2013 at 10:30 AM
    tiger says:

    macai bdk law ke hape ni... haha

    delete
  • November 25, 2014 at 2:50 PM
    Anonymous says:

    btl tu think positif. tapi budax law lepak gak ngan budak kos lain.

    delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Official Pokwa Blogsite Copyright © 2011 -- Template created by Azuwa Hasan -- Powered by Facebook